Anlaşmalı Boşanmanın Şartları

Makaleler geri dön

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları

Anlaşmaşmalı Boşanma Nedir?

 

Anlaşmalı boşanma davası en hızlı ve kısa sürede boşanmak isteyen kişiler için açılması gereken bir davadır. Anlaşmalı boşanma evlilik birlikteliğinin tarafların ortak bir karar sonucu evlilik birlikteliğini bitirmesi anlamına gelmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında her iki tarafta boşanmak ister boşanmanın maddi ve manevi tüm yasal sonuçları konusunda anlaşırlar.

 

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

 

  • Evliliğin anlaşmalı boşanma davası ile bitirmek istenmesi sonucunda tarafların minimum bir yıl evlilik süreci geçirmiş olmaları gerekir. Bir yıldan daha süren birlikteliklerde anlaşmalı boşanma davası mümkün olmamaktadır. Bunun gerekçesi ise kısa süreli evlilik yapma ve sonra boşanma anlaşması ile hakime başvurmayı engellemek amacıyla konulmuştur. Başka bir deyişle bu şartla, tarafların daha birbirlerini tanımadan boşanmaları engellenmek istenmiştir.

 

  • Anlaşmalı boşanmak için taraflar maddi ve manevi tüm yasal sonuçlar üzerinde uzlaşım içerisinde olduklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir.

 

  • Anlaşmalı boşanmalarda eşlerin davaya katılmaları mecburidir hakim duruşmada tarafları bizzat dinleyecek ve protokoldeki tüm şartlar konusunda anlaşıp anlaşmadıklarını taraflara soracaktır. Başka bir değişle hakim tarafların anlaşmalı boşanma protokolü ile verdikleri şartları onaylayıp onaylamadıklarını teyid edecektir. Ancak hakim tarafların yaptığı düzenlemeye uygun bulmazsa tarafların ve çocukların menfaatini göz önünde bulundurarak gerekli olan değişiklikleri yapar
Makaleler geri dön