İştirak Nafakası
İştirak Nafakası Nedir ve Nasıl Talep Edilir
Kelime anlamıyla iştirak nafakası; çocuğun velayeti kendisine verilmemiş olan eş tarafından diğer eşe, evlilik birliğinin sona ermesi durumunda verilen bir nafaka türüdür. İştirak nafakasında amaç müşterek çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılımının sağlanmasıdır.
Kimler İştirak Nafakası Talep Edebilir ?
- Çocuğun velayetini alan eş
- Vasi
- Çocuğa atanan kayyım
- Ayırt etme gücüne sahip çocuk talep edebilir
İştirak Nafakası Davasında Yetkili Mahkeme
İştirak nafakası davasında yetkili mahkeme aile mahkemesidir. Boşanma davası sırasında iştirak nafakası bağlanması talebinde bulunulmuş ise yetkili mahkeme boşanmanın görüldüğü mahkeme olacaktır. Boşanma davasının sona ermesinden sonra açılacak olan davada yetkili mahkeme davayı açacak olan kişinin yerleşim yeri yada müşterek çocuğun bulunduğu yerleşim yeri veyahut davalının yerleşim yeridir.
İştirak Nafakasını Nasıl Hesaplanır
Müşterek çocuk için ödenecek miktar çocuğun eğitim durumu, bakım giderleri, çocuğun yaşı, genel ihtiyaçları ve ekonomik koşullara göre belirlenecektir. Ancak unutulmamadır ki İştirak Nafakasının miktarı hakimin takdirindedir. Bir başka önemli husus ise iştirak nafakası ödeyecek olan kişinin mali gücü oranın karşılayabileceği miktarın dışında bir başka miktar belirlenemeyecektir.
İştirak Nafakası Davasına Konu Edilecek Hususlar
Yiyecek Giderleri ; beslenme, tüketim
Barınma Giderleri ; ikamet ettiği evin giderleri
Eğitim Giderleri ; eğitim için yaptığı ulaşım, kurs ücreti, okul ücreti, kırtasiye giderleri
Sağlık Giderleri ; ilaçlar, muayene ücreti, tedavi ücretleri
İştirak Nafakası Ne Zamana Kadar Ödenir
Kural olarak müşterek çocuğun 18 yaşını doldurması ,evlenmesi veyahut mahkeme kararı ile ergin kılınması durumunda sona erer. Bazı istisna durumlarda müşterek çocuk 18 yaşını doldurmuş olsa bile belirli bir zaman nafakanın ödemesi devam eder. Örneğin çocuk reşit olmasına rağmen eğitim hayatı bitinceye kadar iştirak nafakası ödenmeye devam eder.
İştirak Nafakası Ne Zaman Sona Erer
- Müşterek çocuk ergin olup eğitim öğretim hayatına devam etmediği zaman
- Nafaka Borçlusunun ölmesi durumunda
- Müşterek çocuğun evlenmesi durumlarında