Boşanma ve Aile Hukuku
Aile hukuku tarafların kendi içindeki anlaşmazlıklarından kaynaklı olarak boşanma davaları görülen hukukun bir alt dalıdır. Kişilerin anlaşmalı veya çekişmeli olarak yapabildiği boşanmalar aile hukuku disiplini adı altında incelendiğinde, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aile hukuku ve boşanma kavramları üzerinde kişilerin yani karı ve kocanın sağ oldukları halde evliliği bitirmek amacıyla açmış oldukları davaya boşanma adı verilir. Bizim bu konuda verdiğimiz hizmet kişilerin verdikleri karar neticesinde uygulamaya koyulan ve hakim kararı ile de kesin hüküm verilen bir boşanma davaları için geçerlidir.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Medeni kanun ile de belirlenen hükümler ile boşanmanın bazı sebepleri mevcuttur. Biz bunları özel ve genel olmak üzere ikiye ayırıyoruz.
Boşanmanın Özel Sebepleri Nelerdir?
Zina ve hayata kast, küçük düşürücü davranış, terk, akıl hastalığı gibi nedenler kendi içlerinde ayrılsalar da bunları genel varsayabiliriz. İçerisinde bulunduğumuz durumda taraflardan herhangi birinin şiddet görebilmesi, tehdit edilebilmesi gibi sebeplerden kaynaklı olarak boşanma davalarının sayısının günümüzde son yıllara nazaran şiddetle arttığını belirtmeliyiz. Bu gibi durumlarda kişilerin tedbirli olması şarttır.
Boşanmanın Genel Sebepleri Nelerdir?
Evlilik birliğinin temelden sarsılması, eşlerin boşanma konusunda karar vermesi ( anlaşmalı veya çekişmeli olarak tek tarafın karar vermesi bile yeterlidir davalının mahkemeye gelmemesi dahi kimi zaman boşanma için yeterli sebeptir ), ortak hayatın kurulamaması gibi nedenlerden bahsedebilmek mümkün.