Fikri ve Sınai Mülkiyet
Fikri ve sınai mülkiyet bir işletmeye ait haklardır. İşletmeler ve üretim yapan firmaların, üretim esnasında kullandıkları yöntemleri, görsel bilgileri, sanat eserlerini, ilgili tüm evrakları, özel tasarımları kapsayan, sahip olduğu imkanları ürüne dönüştürme, yayma ve satma haklarının tamamına denilir.
Fikri ve sınai mülkiyet telif hakkı, fikri haklar olarak da kullanılır. Sanat müzik, mimari gibi alanlarda eserler üzerinde mevcut bulunan haklardır. Fikri haklar tamamı ile kişilerin kendi ürettikleri eserlere ait haklarıdır.
Sınai mülkiyet ise üretilerek satışa sunulan ürünlerin üzerindeki haklardır. Tescil edilen ve üreticinin tümünü ürettiği ürün haklarıdır. Sınai mülkiyet gayri maddi bir hak olarak bilinir.
Telif Hakları
Telif hakkı bir eseri meydana getiren kişinin sahip olduğu ve yapıldığı anda ortaya çıkan koruma, eserin ilgili kişilere sunumu ile tescil edilmesidir. Günümüzde telif hakkı konusu özellikle müzik sektöründe karşımıza çıkmaktadır. Belirli kurallar ile müzik eserlerinde telif hakkı elde edilir. Bu durum aynı zamanda eser sahibinin eserinin ticari olarak kullanıldığı her alanda gelir elde etmesini sağlar.
Sınai Mülkiyet
Sınai mülkiyet marka, tasarım, patent, model ve coğrafi işaretler şeklinde ortaya çıkar. Yenilikler ve yeni buluşlarda özgür çalışmalar söz konusu olduğunda tüm bunların üzerindeki hakların tamamıdır. Ürünü üretme, satma hakkı üreticiye aittir. Bu aitlik durumu ise özellikle patent ve marka tescili ile kesinleştirilir.