Vergi Hukuku
Devlet ile o devletin vatandaşı arasındaki vergi ilişkisini ve ayrıca kişilerin vergi yükümlülüklerini inceleyen yasal birime vergi hukuku adı verilir. Vergi muhtemelen en önemli yurttaşlık sorumluluklarımızdan biridir. Aldığımız hizmetler karşılığında vergi ödemekle yükümlüyüz ancak maalesef usulsüzlükler devam ediyor ve daha sert yaptırımlara rağmen önlenemiyor.
Vergi hukuku, bireyin haklarıyla birlikte devletin haklarını da bireye ifşa etmektedir. Vergi borcunun yanı sıra vergi hukuku alanında devlete tanınan yaptırımlar veya bu süreçte bireyin neler yapabileceği gibi konular da gündeme geliyor. Bu konuyla alakalı soru işaretleriniz bulunuyorsa sitemizden diğer içerikleri inceleyebilirsiniz.
Vergi Hukuku Kapsamı
Durum; Vatandaş vergileri, vatandaşlara ve kamu kurumlarına kamu hizmetleri sağlamak için kullanılır. Kamu hizmetlerine ilişkin vergiler hariç giderleri karşılamak için tahsis edilen gelir; Aynı zamanda gümrük vergileri, itibar, vergi cezaları ve paradan da kaynaklanabilir.
Vergi hukuku konusu ise; Bireyler ve devlet arasında bir vergi ilişkisi vardır. Vergi Kanunu; Bireyler ile devlet arasındaki vergi ilişkisinden doğan vergilerin niteliğini, tahsilatını ve yetkilendirilmesini düzenler.
Bağlayıcı Kaynaklar
Nesneyi, ödeyeni, vergi oranını etkileyen bağlayıcı önlemler; Bunlar, vergi idaresinin, vergi mükelleflerinin ve vergi mahkemelerinin uyması gereken kaynaklardır. Anayasa, tüzük, uluslararası sözleşmeler, kanun hükmünde kararnameler, Bakanlar Kurulu kararları, kanunlar, yönetmelikler, yeni hükümler içeren genel tebligatlar, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay içtihadı bağlayıcı kaynaklardır.
Sitemiz üzerinden vergi hukukuyla alakalı paylaştığımız birden fazla içeriğe göz atabilirsiniz. İçerik editörlerimiz bu konuyla alakalı sizler için en doğru bilgileri derliyor ve sizler için paylaşıyoruz.